Orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie is een techniek die nu zo’n 50 jaar bestaat. De techniek wordt steeds bekender. De term ‘orthomoleculair’ is een Griekse term. Letterlijk vertaald betekent dit ‘de juiste molecule op de juiste plaats.’

Het doel van orthomoleculaire therapie is om de balans van essentiële stoffen te herstellen. Hierbij moet u denken aan stoffen zoals vitamines, mineralen, vetzuren en antioxidanten. Door deze balans te herstellen, kan de gezondheid geoptimaliseerd worden.

Orthomoleculaire therapie wordt uitgevoerd door een therapeut. Het doel van de therapie is het voorkomen, het stoppen en/of het verminderen van chronische aandoeningen en ziektes.

De basis van orthomoleculaire therapie kijkt naar evolutie, zelfgenezend vermogen, holisme, balans tussen belasting en belastbaarheid, deep learning en de oorzaak van de oorzaak achterhalen. Wat een orthomoleculaire therapeut doet, is volledig gebaseerd op de situatie van de cliënt.

Wat is orthomoleculaire therapie?

Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde bestaat er ook in om via het herstellen van de balans van de essentiële stoffen ( vitamines, mineralen, vetzuren, antioxidanten) in het lichaam de gezondheid te optimaliseren.

De essentiële stoffen van orthomoleculaire therapie

Een lichaamscel heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren. Voedingsstoffen zijn nodig als bouwstof, brandstof of hulpstof. De volgende voedingsstoffen heeft een cel in uw lichaam nodig:

 • Aminozuren (zoals tryptofaan en tyrosine)
 • Vetzuren (zoals omega 3-vetzuren)
 • Vitamines (zoals vitamine C en vitamine K2)
 • Mineralen (zoals magnesium en kalium)
 • Sporenelementen (zoals jodium en ijzer)
 • Bio-actieve stoffen (zoals carotenoïden en flavanolen)

Deze stoffen komen veel voor in voeding. Doordat de mens eenzijdig eet, is de kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen erg groot. Oorzaken zoals chronische stress, luchtvervuiling, sport en andere factoren zorgen voor een sneller tekort aan deze voedingsstoffen. Vaak zorgt dit ervoor dat u de voedingsstoffen via supplementen aan moet vullen.

Bij orthomoleculaire therapie wordt gekeken hoe u de ideale hoeveelheid voedingsstoffen binnen kunt krijgen.

Wat is orthomoleculaire voeding?

Veel chronische aandoeningen en ziektes komen door tekorten aan voedingsstoffen. Een tekort aan voedingsstoffen kan zich door middel van een groot aantal klachten uiten. Doormiddel van deze klachten kan de orthomoleculair therapeut kijken waar het probleem vandaan komt.

Om een tekort aan voedingsstoffen recht te trekken, kan er specifiek eten ingezet worden.
Het eten dat ingezet wordt, heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect.
Deze orthomoleculaire voeding wordt toegevoegd aan uw voedingspatroon.
Het is vooral afhankelijk van de persoon of er ruimte is voor dit eten.
Als het niet lukt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen via eten, worden er soms supplementen ingezet.
Let op: Voor iedereen is een orthomoleculair voedingspatroon anders

Voor wie is orthomoleculaire voeding bedoeld?

Wij kunnen u als orthomoleculair therapeut persoonlijk begeleiden door een behandelingsplan op te stellen. De orthomoleculaire voeding is het belangrijkste onderdeel van het persoonlijke behandelingsplan. Echter zijn er ook een aantal andere onderdelen.

Wij kijken naast voeding en supplementen ook veel breder. Zo geven we advies over levensstijl. Hierbij moet u denken aan dingen zoals de verhouding tussen inspanning en ontspanning, sociaal gedrag, mindset en bioritme, enz.

Orthomoleculaire therapie kan erg succesvol zijn bij een aantal chronische aandoeningen.

Het kan ingezet worden voor de volgende chronische aandoeningen:

 • Metabole aandoeningen (diabetes type 2, overgewicht)
 • Hart- en vaatziekten (hoog cholesterol, hoge bloeddruk, aderverkalking)
 • Hormonale problemen (slaapproblemen, schildklieraandoeningen, menstruatieproblemen)
 • Gewrichtsklachten (artrose, osteoporose)
 • Spijverteringsklachten (diarree, brandend maagzuur)
 • Allergieën (hooikoorts, acne)
 • Algehele Malaise
 • Vermoeidheid syndroom

Het is ook mogelijk om orthomoleculaire therapie preventief te gebruiken. Het doel hiervan is om zo lang mogelijk gezond te blijven