HRV Scan

Hoe ziet een meting van onze HRV-scan diagnose apparatuur eruit?

Met onze HRV-scan maken wij gebruik van een ECG-/HRV-meting. Bij een normale ECG meting worden 10 elektroden op bepaalde plekken van uw lichaam geplaatst. Onze HRV-diagnose apparatuur maakt gebruik van 2 elektroden die de HRV door middel van de polsslag meet.

De meting van de apparatuur wordt direct doorgegeven aan de software. Een meting duurt gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten. Tijdens de meting is het belangrijk dat u niet afgeleid wordt. Zo is het niet de bedoeling om te bewegen, muziek te luisteren of te praten.

Hierdoor kunnen wij namelijk een zo nauwkeurig mogelijke meting hanteren. Als u beweegt of afgeleid bent, is de kans op een afwijking in het systeem aanwezig. Onze HRV-diagnose apparatuur kan dit direct oppakken. Uw Gezondheid-Adviseur kan u hier gelukkig goed in begeleiden.

Onze diagnose apparatuur

Om problemen vast te stellen, werken wij met speciale polsdiagnose apparatuur. Het prettige van deze apparatuur is dat het erg gebruikersvriendelijk is. De combinatie van speciale apparatuur en geavanceerde software maakt het een nauwkeurige meting.

Het doel van ons systeem is het vastleggen van veranderingen in het hartritme. Daarom wordt het systeem ook wel de hartritmevariabiliteit of HRV-scan genoemd. Het systeem meet de verschillen tussen het hartritme met de milliseconde precies.

Een reeks van hartslagen vormt een complex ritme. Dit ritme wordt geanalyseerd door onze software. Hier komt vervolgens direct uw gezondheidstoestand uit. Door de analyse kunnen wij als uw Gezondheid-Adviseur, snel een diagnose stellen.

De diagnose wordt gesteld door naar een aantal dingen te kijken. Zo wordt er gekeken naar de staat van de organen en de werking van de systemen in uw lichaam.

Onze HRV diagnose apparatuur geeft ook een balans index aan. Deze toont de balans tussen het parasympathisch en sympathisch zenuwstelsel, de neurohumorale regulatie en een histogram van de hartslag.

Hartritmevariabiliteit

De hartritmevariabiliteit scan is de basis van het ons onderzoek. Het is een soort analyse van alle belangrijke systemen in ons lichaam. Het autonome zenuwstelsel is hier een belangrijk onderdeel van.

Op het moment dat het voor uw autonome zenuwstelsel lastig wordt om zichzelf aan te passen, laat dit zien dat uw gezondheid afneemt en er gezondheidsproblemen op de loer liggen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die dit hebben bewezen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het autonome zenuwstelsel zich lastiger aan kan passen. Dit kan komen door chemische stoffen zoals zware metalen, maar ook fysieke en emotionele stress spelen een rol in druk op het autonome zenuwstelsel.

De druk op het autonome zenuwstelsel is goed te zien in het hartritme. Hier krijgt u namelijk een onregelmatige hartslag van. In een hartritmevariabiliteit scan zijn deze schommelingen duidelijk te zien.

Des te minder de schommelingen zijn, des te hoger de stabiliteit is. Andersom is dit ook het geval. Een hoge stabiliteit zorgt ervoor dat het voor uw lichaam makkelijker is om zichzelf gezond te houden en zich aan te passen aan de situatie. Een lage stabiliteit zorgt ervoor dat het lichaam zich lastiger kan herstellen.

Het doel van uw lichaam is om voor stabiliteit en balans te zorgen, ondanks de omstandigheden waar uw in zit. Er zijn drie controlecentra in uw lichaam die verantwoordelijk zijn voor stabiliteit en balans. Dit gaat om de volgende controlecentra:

Het autonome zenuwstelsel
De HPA-as (hypothalamus, hypofyse en bijnier)
Het IS (immuunsysteem)
Deze drie systemen zorgen er samen voor dat alle subsystemen in ons lichaam kunnen werken. Zo zijn deze verantwoordelijk voor subsystemen, zoals het cardiovasculaire stelsel, het ademhalingsstelsel, het spijtverteringsstelsel enz. Elk probleem bij één van de controlecentra heeft een invloed op de subsystemen.

Als de controlecentra minder goed gaan werken, is dit vaak direct te koppelen aan stress, vrije radicalen en het verouderingsproces. Het verouderingsproces kan direct gekoppeld worden aan oxidatieve stress. Dit is een begrip dat een grotere hoeveel vrije radicalen ten opzichte van antioxidanten betekend.

Vrije radicalen zijn een soort gifstoffen voor uw lichaam. Om van deze stoffen af te komen, heeft uw lichaam antioxidanten nodig. De antioxidanten maken vrije radicalen namelijk onschadelijk. Stress en slechte voeding zijn oorzaken van grote hoeveelheden vrije radicalen.

Aangezien stress en slechte voeding hier een grote oorzaak van zijn, zorgen deze ervoor dat u sneller verouderd. Ook is de kans op chronische ziektes een stuk groter met veel stress en slechte voeding. Het interessante aan stress is dat de ene persoon hier veel gevoeliger voor is dan de ander.

Onze hartritmevariabiliteit scan is gemaakt voor het meten van de hartslag en het functioneren van het zenuwstelsel. De apparatuur die we hiervoor gebruiken, is polsdiagnose apparatuur. Dit is een speciaal apparaat dat om uw pols gedaan wordt voor een meting.

In de praktijk is het niet zo simpel als alleen een hartritmevariabiliteit scan. Wij vinden het belangrijk om een holistische aanpak te hebben; een aanpak die kijkt naar alle delen van het geheel. Medische wetenschappers uit India, China en Tibet gebruiken deze technieken al millennia lang.

Om een diagnose te stellen, moeten we ons eerst afvragen waar u uit bestaat. Hierbij luidt de eerste vraag: “Wat zorgt ervoor dat deze persoon een bepaalde gezondheidsaandoening of ziekte heeft gekregen?” De tweede vraag die we onszelf stellen is: “Hoe ver is de persoon uit balans?”

Door middel van de HRV scan kunnen wij zien welke parameters uit balans zijn. Ook gaan wij het gesprek met u aan over uw geschiedenis, wat u heeft getekend en de symptomen waar u last van heeft. Dit gaat niet alleen om fysieke, maar ook mentale symptomen.

Vanuit de parameters en het gesprek gaan wij kijken naar de hoofdoorzaak van de problemen. Dit wordt de eerste prioriteit om te herstellen door middel van onze therapie. Vervolgens kunnen wij kijken naar andere onderliggende oorzaken.

Wetenschappelijk onderzoek over HRV kunt u lezen via ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.93.5.1043