Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een bekende oude geneeswijze. De letterlijke betekenis van Ayurveda is ‘de wetenschap van het leven’. Ayus betekent leven en Veda betekent wetenschap of kunst. Ayurveda is dan ook een geneeswijze die zich richt op met uzelf in balans komen.

De Ayurvedische geneeswijze is een officiële wetenschappelijke geneeskunde. Ayurveda staat ook wel bekend als de oudste geneeswijze. De geneeswijze is zelfs erkend door de WHO (World Health Organisation).

Bij Ayurveda wordt er alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijk supplementen en kruiden. Deze kunnen de kwaliteit van uw leven verbeteren. Er wordt specifiek op de bron van de problemen gericht. Bij Ayurveda is dit eigenlijk altijd de afvalstoffen in uw lichaam. Het doel van Ayurveda is dan ook om uw lichaam van afvalstoffen te ontdoen en uw weerstand te verhogen.

Oorspronkelijk is Ayurveda een Indiase geneeswijze. Echter heeft het zich verspreid over andere landen, zoals Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rome, Japan en Rusland. Ayurveda is geschat op 5.000 jaar oud. Daarom wordt het gezien als de oudste holistische geneeskunde.

In de westerse cultuur die we in Nederland kennen, hebben we veel baat bij een geneeswijze zoals Ayurveda. Dit komt omdat Ayurveda balans brengt in ons lichaam, de geest en de ziel.

Er zijn een aantal behandelen die wij door middel van Ayurveda aan kunnen bieden. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van een Ayurveda voedingsschema. Echter is een behandeling op basis van lifestyle voor veel mensen ook een goede optie. Hiermee kan u de kwaliteit van uw leven verbeteren.

De basis van Ayurveda

Ayurveda is gebaseerd op drie bio-energetische krachten die de basis van al het leven vormen. Deze krachten worden ook wel dosha’s genoemd. Ayurveda kent de volgende drie dosha’s

 • Vata: de kracht van beweging
 • Pitta: de kracht van transformatie
 • Kapha: de kracht van structuur

De drie dosha’s zijn krachten die samen een sturing geven aan de vijf elementen. Alles om ons heen is opgebouwd uit deze elementen. Binnen de Ayurveda kennen we de volgende vijf elementen:

 • Aarde
 • Water
 • Vuur
 • Lucht
 • Ether

Iedereen op de wereld is geboren met een unieke combinatie tussen de vijf elementen en de drie dosha’s. Deze combinatie is voor ons de balans. Als er een verstoring ontstaat in de balans, krijgt u last van klachten of ziektes. Zo kan u zich lusteloos en moe gaan voelen. Hierna kan u last krijgen van ziektes.

Een ziekte is altijd terug te leiden naar een verstoorde balans. Ayurveda is de geneeswijze die de balans op een natuurlijke manier terug kan brengen. Ayurveda is een alternatieve geneeswijze.

Wanneer kan Ayurveda ingezet worden?

Ayurveda is een geneeswijze die de uitkomst bij verschillende klachten en ziektes kan bieden. Als u last heeft van metabole problemen, een allergie of stress-gerelateerde klachten, kan dit aan een verstoorde balans liggen.

Door gebruik te maken van de juiste voeding, een Shiatsu massage en/of andere producten of supplementen kan u hier wat aan doen. Specialisten in Ayurveda, waaronder wij zelf, werken samen met bedrijven om tegenwoordig alle klachten te verhelpen. Ayurveda is een geneeswijze die bij veel verschillende klachten gebruikt kan worden.

In 2010 heeft de Ayurveda arts Mohana Kumari een Koninklijke Onderschijding ontvangen voor haar bijdrage aan het beschikbaar maken van Ayurveda en de mogelijkheden te laten zien. Kumari beschrijft onder andere hoe Ayurveda voeding en bepaalde kruiden toe te passen zijn.

Welke Ayurveda methodes zijn er?

Voordat u een behandeling toe kunt passen, moet u eerst weten welk type u bent. De volgende types zijn er:

 • Het vata-type: Dit is een tenger type met een droge huid. Vaak bent u nerveus en kan u lastig stil zitten. Verder bent u snel vermoeid en erg perfectionistisch
 • Het pitta-type: Dit is een type dat niet van warmte houdt en erg ondernemend is. U bent erg prikkelbaar tijdens stress-situaties en bent erg enthousiast en vastberaden.
 • Het kapha-type: Dit is een steviger gebouwd type met een constante energie. U kunt lang en diep slapen. Verder kunt u goed met stress omgaan en bent u erg productief tijdens de middaguren.

Ayurveda test

Om te weten welk type u bent, kunt u bij ons een Ayurveda test ondergaan. Hierdoor kunt u vast laten stellen welk type u bent. Na dit vast te stellen, kan er een schema gemaakt worden. Met dit schema is het de bedoeling om de kwaliteit van uw leven te herstellen en u in balans te brengen.

Een Ayurvedische behandeling is altijd gericht op het herstellen van de problemen. Dit komt omdat de problemen tijdens een Ayurvedische behandeling altijd door een onbalans komen.